Diplomityö: Älykkäitä valaistuskonsepteja – Kohteena Tellus Innovation Arena

Auri Vallinmäki, arkkitehti

Diplomityöni, joka käsittelee valaistusta ja luovia työympäristöjä, tehtiin osana InnoStaVa- ja FREED-hankkeita Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä. Diplomityössä valaistuksen teoriaa sovelletaan suunnittelemalla Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella sijaitsevaan Tellus Innovation Arenaan valaistuksen konsepteja, joissa hyödynnetään älykästä valaistusteknologiaa. Tellus pitää sisällään useita erilaisia tiloja, joihin laadittiin erilaisia konsepteja.

Valaistussuunnitelmassa pyritään tukemaan kunkin tilan käyttöä mahdollisimman hyvin, luomaan sopivaa tunnelmaa ja valaisemaan sopivan voimakkaasti käyttötarkoituksen mukaan. Tällä tavoin saavutetaan käyttömukavuuden lisäksi myös parempi energiatehokkuus.

Oleskelutila Avenuen uuden valaistuskonseptin tavoite on rentouttavan tunnelman luominen. Perustilassa valaistus on rentouttava, lämpimän sävyinen ja himmeäkö. Liikuteltavat valasimet tuovat tarvittaessa lisävaloa esimerkiksi lukemista varten. Yleisvalaistus toteutetaan värilämpötilaltaanja kirkkaudeltaan säädettävillä valaisimilla, joten valaistus on helposti muunneltavissa erikoistilanteita varten.

Monitoimitila Stagen valaistuskonseptissa näkyvää sijaintia lasiseinän toisella puolella sijaitsevalle käytävälle hyödynnetään luomalla seinälle valotaidetta tilan ollessa tyhjillään. Varsinainen yleisvalaistus on tällöin vajaalla teholla. Ihmisten tullessa tilaan liikkeentunnistimet havaitsevat heidän sijaintinsa ja valaistus voimistuu siellä, missä on ihmisiäkin.

Nest-lepotilan valaistus on rauhoittava ja päällä vain pimeän aikaan. Valoisaan päivänaikaan kattoikkunoita tuleva valo on riittävä.

Työtila Square taas on konseptissa valaistu päivän mittaan muuttuvalla valaistuksella. Valaistus voidaan ohjelmoida imitoimaan päivänvaloa tai vaikka voimistumaan ja himmentymään tiettyihin kellonaikoihin, rytmittäen työntekijöiden vireyttä ja levon hetkiä. •

Diplomityö on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201710042942.pdf