Yksilöllistä valoa työpäivien tueksi

Henrika Pihlajaniemi, tutkijatohtori, Oulun yliopisto, arkkitehtuurin yksikkö

Pilvinen lauantaipäivä tammikuun puolessa välissä Oulussa, luonnonvaloa on niukasti tarjolla ja päivän valoisa jakso kestää vain 4 tuntia 51 minuuttia. Juuri sopiva päivä kuvata video InnoStaVa-hankkeen toisessa pilottitoimistossa Stockholm Light and Furniture Fair -messuille ja toisaalta tilaisuus koekäyttää toimistoa ja henkilökohtaisesti säädettävää työpistevalaistusta.

Tutkimusryhmä tuli töihin aamuvarhaisella ennen kuin päivä valkeni ja vietti päivän tehden tyypillisiä tietotyöhön liittyviä työtehtäviä pilottitoimiston eri osissa. Omaan ohjelmaani kuului artikkelin kirjoitusta työpöydän ääressä, kahden hengen suunnittelupalaveri messuosaston valaistusratkaisuista ”Huvimajassa” ja toinen palaveri koko tutkimusryhmän kesken ”Kahvilassa” (nimet viittaavat toimiston eriluonteisiin alueisiin). Lisäksi päivää rytmittivät muutama kahvitauko ja yhdessä nautittu lounas. Päivän aikana kukin tutkija sääti aika ajoin oman työpisteen valaistusta älypuhelimella omaa työskentelyään tukemaan ja Huvimajan ja Kahvilan valaistusta muutettiin myös käytön ja päivän hetken mukaan sopivaksi. Mukaan tiimiimme solahti leppoisasti myös kuvaaja, joka hallitsi kolmea time-lapse-kameraa suunnattuna eri osiin toimistotilaa. Työskentelyä rytmittivät kameroiden säännöllisen epäsäännölliset naksahdukset.

Oli hienoa kokeilla pilottiin suunniteltuja älykkäitä valaistusratkaisuja käytännössä ja saada omakohtaista tukea teorioiden soveltamiseen jatkossakin. Voimakkuudeltaan ja värilämpötilaltaan säädettävällä valaistuksellahan on todettu olevan monenlaisia vaikutuksia esimerkiksi vireyteen ja hyvinvointiin työ- ja muissa ympäristöissä. Viileän ja voimakkaan valaistuksen on testeissä todettu parantavan keskittymistä ja suorituskykyä, kun taas lämpimämpi ja miedompi valaistus lisää sosiaalista käytöstä ja vähentää rauhattomuutta. Mahdollisuus yksilölliseen valonsäätöön lisää tutkitusti työntekijöiden tyytyväisyyttä. InnoStaVa-hankkeen piloteissa on ollut mahdollista tutkia sekä luonnonvalon rytmiä mukailevan dynaamisen valaistuksen vaikutuksia että henkilökohtaista valonohjausta, osana kokonaisvaltaisesti suunniteltua todellista tietotyöympäristöä. Yleisenä tavoitteena on ollut lisätä valaistuksella muiden ympäristötekijöiden ohella hyvinvointia ja tukea yksin ja yhdessä tapahtuvaa työskentelyä – lisätä luovuutta ja innovatiivisuutta start-up-yrityksissä.

Toimiston oikeilta työntekijöiltä on saatu arvokasta palautetta laadullisilla tutkimusmenetelmillä, jotka auttavat ymmärtämään heidän kokemuksiaan yksilöllisesti ohjattavasta valaistuksesta. Niitä tuloksia raportoidaan tulevissa artikkeleissa. Tutkijan omakohtainen kokemus päivästä pilottitoimistossa oli positiivinen. Valaistuksenohjaus älypuhelimella sujui vaivattomasti ja sopiva valaistus kuhunkin tilanteeseen löytyi helposti. Myös valaistuksen vaikutuksen aisti konkreettisesti: sushi-lounaan jälkeiseen raukeuteen auttoi valon säätäminen toviksi voimakkaaksi ja hieman viileämmäksi, ryhti tuntui suorastaan paranevan ja keskittyminen kirjoittamiseen helpottui. Illan pimetessä ulkona tuntui vuorostaan hyvältä säätää valoa normivalaistusta miedommaksi ja lämpimämmäksi, iltatunnelmaa ennakoiden.

Maanantaina töissä jälleen oman työpöydän ääressä vanhan loisteputkivalaisimen alla huomasin pian kaipaavani henkilökohtaista valonsäätöä. •